Ultra High-End


Hoewel een groter deel van het Audiofile assortiment in de categorie high-end valt, is er een handvol merken die, vanwege hun extreme prestaties, een hogere rating verdient.

Deze merken doen namelijk  ‘dingen’  die de highenders niet kunnen. Er is sprake van een consequent verschil ten opzichte van de rest van de merken. Het waarom is minder relevant. De wat daarentegen wel.

“…Wat maakt dat een audiofabrikant zich op allerhoogste niveau mag begeven? En hoe uit zich dat auditief?…” 

Indien Audiofile een relaas houdt over ultra high-end producten, dan wordt geen rekening gehouden met de aanschafwaarde, de look en de feel. Blijft over: de naakte auditieve waarde

Een voorbeeld van een typisch ultra high-end product is de Nagra Classic DAC. Er is een aantal redenen waarom de Classic DAC nauwelijks concurrentie kent. Tenminste, indien auditieve performance het enige criterium is. En indien het bestaan van verschillende auditieve kwadranten erkend wordt (daarover later meer).

Lees verder“…Wat maakt de Nagra Classic DAC één van de begeerlijkste DACs van de markt?…”

“…Wat als zo’n DAC, ongeacht prijs en niveau van een set telkens het verschil maakt? …”

“…Wat als de verbazing toeslaat indien een 12K Euro Nagra DAC ingeslepen wordt in een respectvolle hifi-set met een totale waarde van 3K Euro?…”

Zo’n verbazing manifesteert zich auditief in een extreme toename van detail, gelaagdheid, separatie van stemmen en instrumenten en de algehele ‘droogheid’ van het geluid. Ongeacht de resolutie van de gekozen track. Ongeacht de oudheid van zo’n track.

Dit betekent dat streamingdienst Spotify met een maximale bitrate 320kbps (een kwart van CD-resolutie) ervaren wordt alsof deze resolutie geen beperking is voor ultra high-end genot. Je hoort zeker de beperkingen van de streamingdienst, maar vanwege de extreme performance van de Nagra DAC is de beleving op ongekend niveau.

Slijp een Nagra DAC in een bijhorende set van niveau en de toename is direct waarneembaar. Alles wat eerder beschreven is, maar dan op niet te evenaren niveau. Althans, dat vindt Audiofile.

Er is een handvol audiofabrikanten die zich, volgens Audiofile criteria, mag scharen onder  ultra high-end. Magico uit de VS, TAD Laboratories uit Japan, Soulution en Nagra uit Zwitserland. Stuk voor stuk extreme performers, die een set onmiskenbaar- en dominant beïnvloeden.

Let wel. Het is niet dat deze überperformers in alle gebieden ultra high-end scoren. Als voorbeeld weer het merk Nagra. Excellent in verfijning. Excellent in (nano) detail. Lichtvoetig en in staat een gortdroog geluidsbeeld te creëren.

De tegenpool van de Nagra eigenschappen is dat zo’n product zelden relaxed, gedwee of vol klinkt. In een nog te schrijven ultra high-end blog  gaat Audiofile hier dieper op in.

Ook zijn er merken die, bekeken vanuit de gemiddelde performance van hun productportfolio, niet voldoende in aanmerking komen voor predicaat ultra high-end. Terwijl mogelijk één of meerdere producten zo belachelijk goed presteren dat hier melding van gemaakt moet worden.

Voorbeeld: streamer fabrikant  Innuos  heeft met haar vlaggeschip  de Statement  de beste streamer van de markt in handen. U weet wel, zo’n product die u naar max. 23 seconden volledig heeft overtuigt. De overige producten zijn erg goed en passen daarom ‘slechts’ in categorie ‘high-end’.

Ter afsluiting:
Audiofiles zoektocht naar ‘de allerbesten’, naar aanvulling van de categorie ultra high-end, staat hoog op de agenda. Doel is om de vijver ‘ultra high-end’ nog groter te maken. Uw suggestie is altijd welkom!

Verbergen

© COPYRIGHT - AUDIOFILE